Vegansk linsgryta med kanel och kardemumma

Untitled

Recept på vegansk linsgryta med kanel och kardemumma

Denna underbara linsgryta gjorde jag häromdagen och den var absolut fantastisk. Jag har valt att utgå från detta recept hos Kung Markatta skrivet av Lina Abrahamsson, men har ändrat lite i receptet. Detta recept är framför allt rikt på vitamin A, B1, B6, C och K samt folat, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor och zink. Just järnet tycker jag är trevligt, då jag generellt sett är dålig att få i mig järn genom kosten.

För att göra det enkelt för sig, vilket jag ofta gör, så hackar jag lök och chili, pressar vitlöksklyftan samt river ingefäran. Därefter har jag i samtliga ingredienser i en kastrull och låter de gosa till sig där tills linserna är klara. Självklart kan man även steka lök, vitlök och chili i kryddorna på ett mer traditionsenligt vis, men jag tycker om när det går snabbt med matlagningen. Till detta brukar jag äta ris. Nedan kommer en liten lista över vad grytan innehåller.

Recept för 8 portioner (ca 235 kcal/portion)
  •  0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 2 msk färsk ingefära
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • Lite cayenne efter behag
  • 390 gram krossade tomater
  • 400 gram kokosmjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 270 gram / 3 dl röda linser
  • 65 gram färsk spenat

Comments