Fördelar med att äga färre kläder

Untitled

Att äga färre kläder har varit en av de områden som verkligen har gjort skillnad för mig vad det gäller minimalism. Att slippa ha en massa kläder som inte användes var en lättnad. Nu kan jag, med handen på hjärtat, säga att alla kläder som finns i min garderob används och att jag älskar dem alla. Jag skulle kunna tänka mig att ha ännu färre plagg, men det kommer endast ske när de kläder jag har slits ut. Jag försöker verkligen vara medveten i mitt val av kläder. Alla mina kläder ska kunna gå att använda på skola, jobb och eventuellt även vid finare tillfällen. Detta kräver att de är relativt stilrena, inte för uppklädda samt ger ett trevligt helhetsintryck. Exempelvis är det lätt att matcha kläderna med varandra, allt fungerar med allt. Dessutom är samtliga kläder svarta, grå, vita eller blå, vilka jag uppfattar vara behagliga färger som jag trivs med att ha på mig.

Här kommer några punkter med det som jag har upplevt har varit positivt med att ha en mindre garderob.
 • Färre beslut behöver fattas. Har man inte så många plagg behöver man inte heller ägna energi och tid åt att fatta beslut. Jag vill ägna mina tankar och beslutsfattande till saker som är mer meningsfulla för mig. Nu när allting matchar i garderoben kan jag slänga på mig vad som helst utan att behöva oroa mig för att det inte fungerar ihop.
 • Garderoben blir inte stökig. Det är svårt att stöka ner när man inte äger speciellt mycket kläder. Skulle det dessutom bli lite oordning går det att städa upp på någon minut.
 • Mindre tvätt. Även om antalet tvättar kanske inte blir färre, känns det inte lika överväldigande att tvätta längre. Jag stoppar bara in kläderna i tvättmaskinen, låter de torka på galgar över natten och sedan in i garderoben. Jag väljer hellre att tvätta lite oftare och färre kläder, än att tvätta mer sällan och då tvätta en större mängd kläder.
 • Slösa mindre tid. Eftersom jag inte behöver fatta några beslut, städa garderoben och tvättandet inte tar speciellt mycket tid sparar jag en hel del tid. Dessutom har jag alltid tyckt att det är relativt tråkigt att välja vad jag ska ha på mig, samtidigt som jag vill klä mig trevligt, vilket har blivit mycket lättare nu.
 • Mindre stress. Genom att inte slösa mindre tid blir jag inte heller lika stressad. Det går alltid undan på morgonen nu när jag ska klä på mig.
 • Bättre självförtroende. Att äga färre kläder har gett mig ett bättre självförtroende. Kanske för att de få plagg jag har känns mig som jag, och att jag verkligen trivs i dem.

Comments

 1. Bra och intressanta inlägg. Jag blir också sugen på en mer minimalistisk garderob. Allt får ta sin tid i mitt rensande. Jag köper i alla fall inte nya onödiga plagg. Har alltför många plagg som jag halvgillar, är väl precis som för många andra :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, man får låta rensandet ta sin tid. Ofta känns det dessutom bättre att slita ut ett plagg än att bara göra sig av med det :)

   Delete

Post a Comment