Vad ger man en minimalist i julklapp?

Det kan kännas svårt att inte ge någonting alls ibland, på julafton eller på födelsedagen. Jag som minimalist vill generellt sett aldrig ha några presenter. Detta då det oftast är prylar som ges som gåvor. Och prylar är jag inte intresserad av. Jag tänkte att jag skriver en kort liten lista över saker man kan ge till en minimalist i julklapp eller i gåva, saker som jag själv hade kunnat uppskatta.

Först och främst är upplevelser en fantastisk gåva. Det är nämligen en present som innebär tid tillsammans med någon man tycker om. Att ge någon av sin tid är den bästa typen av present enligt mig. Det kan vara allt från en fika till att spela tennis.

En annan bra typ av gåva är prenumerationer av olika slag. Här får man känns efter lite vad det är för prenumeration som passar personen bäst. Jag skulle exempelvis uppskatta en prenumeration på Netflix, Readly, Spotify och Storytel. Detta är tjänster som jag i dagsläget redan betalar för, så de kommer verkligen till användning och underlättar i vardagen. 

Den tredje typen av gåva som jag tycker är trevlig är saker som konsumeras, exempelvis någonting ätbart. Jag personligen tycker inte att man ska ge människor alkohol, vilket jag upplever är vanligt att man gör. Detta då alkohol aldrig är hälsosamt, snarare någonting som kan orsaka mycket skada både på individnivå och samhällsnivå. Istället tycker jag att man kan ge ätbara ting så som en fin choklad eller någonting annat som känns festligt. 

Vilken typ av gåvor uppskattar ni att få?


Comments