Bilder på min hud under och efter behandling med Isotretinoin mot acne

Läs även:
Hudvårdstips när man äter Isotretinoin mot acne


blogger-image--363688792  

Före start: Idag (5 februari) börjar jag att äta Isotretinoin/Roaccutan (samt Ery-Max som antibiotika för att försöka milda uppblossning) och jag är väldigt nyfiken för hur huden kommer bete sig framöver. Bilderna ovan blir mina "förebilder". Jag ska försöka uppdatera veckovis. I dagsläget är min hud både torr och fet, jag får finnar lite hela tiden och huden gör så att jag känner mig en aning låg. Förhoppningsvis kommer Isotretinoin att hjälpa mig med min hud.

blogger-image-1889082221

Vecka 1:
 • Dag 1 (5 februari): Ery-Max (antibiotika) påverkade min mage som blev svullen och bullrade. Dessutom gjorde det ont till och från och jag blev illamående. Jag har inte märkt av Isotretinoin någonting, vilket jag inte förväntade mig heller. Det har dock pirrat i huden i ansiktet och på armarna, men det kan lika gärna vara önsketänkande. Annars har jag ganska mycket finnar på hakan, minns inte när jag hade så mycket senast (har ätit Tetralysal i några månader så huden har varit ok). Ansiktet var ganska rött.
 • Dag 2 (6 februari): Samma som igår gällande Ery-Max och det pirrar fortfarande i ansiktet och armarna till och från. Mina händer har blivit torrare också.
 • Dag 3 (7 februari): Lite mindre illamående och svullen mage. Det pirrar inte längre i huden heller. Däremot har jag ont i rygg och nacke samt stel med ont i handleder och fotleder. Brukar ha ont i ryggen då och då annars också då jag sitter stilla mycket framför datorn. Vet därför inte om ryggontet har med Isotretinoin att göra. Huden känns mjukare/slätare. Jag har dock fått många småfinnar som är vita som kommer och går hela tiden (ibland stannar de kvar bara ett par timmar). Hakan har börjat flagna. Jag har dessutom fått torrare läppar och ögon.
 • Dag 4 (8 februari): Läget är som igår, men jag har dessutom fått röda ögon och ont i knäna. Ögonen blev mindre röda med lite ögondroppar.
 • Dag 5 (9 februari): Jag har börjat flagna på näsan. Huden på både näsan och hakan är öm. Får fortfarande röda ögon (speciellt på kvällen) och ögondroppar gör det bättre. Har inte ont i lederna längre, men fortfarande ont i rygg och nacke. Det kommer koagulerat blod när jag snyter mig.
 • Dag 6 (10 februari): Läger är som igår. Huden i ansiktet känns solbränd. Tränade idag, så vi får se hur det känns imorgon. Min hudläkare sa att träningsvärken kan bli värre.
 • Dag 7 (11 februari): Har sjukt mycket träningsvärk, men det brukar jag ofta ha efter att jag har tränat. Jag har fortfarande ont i rygg och nacke. På hakan har jag fått flera "knölfinnar" under huden nu under kvällen.
 • Sammanfattning vecka 1: Det har varit en tuff vecka med mycket nytt som har hänt. Det är i alla skönt att vara igång. Förhoppningsvis kommer detta ta bort min acne för alltid. Det största som har hänt denna vecka måste dock ändå vara att huden har blivit torrare. Man kan se på bilderna att jag är torr på hakan och flagnar lite. Tänkte även lägga till att jag ser till att äta Isotretinoin med lite nötter som jag tar efter jag har ätit frukost/lunch, då min hudläkare sa att jag skulle äta tabletterna tillsammans med fet mat. Ämnet ska tydligen tas upp bättre då.
blogger-image-887947017

Vecka 2:
 • Dag 8 (12 februari): Huden på hakan är jättetorr. Även läppar, armar och ögon är väldigt torra. Har fortfarande ont i rygg och nacke. Har väldigt mycket träningsvärk. Har fått flera "knölar" på hakan och undrar om det är dags för uppblossning. Är mer röd än vanligt i ansiktet.
 • Dag 9 (13 februari): Får ännu fler knölar på hakan. Har ont i knäna och fortfarande väldigt mycket träningsvärk. Tränade idag igen och det var väldigt jobbigt. Känner mig slö. Har känt mig slö och lite sjuk sedan jag började äta Isotretinoin.
 • Dag 10 (14 februari): Fick mens, kanske var det därför det kom så mycket finnar. Brukar bara få lite extra, men fick mycket mer än vanligt den här gången. Läpparna är ännu torrare, hur det nu kan vara möjligt.
 • Dag 11 (15 februari): Läpparna är ännu torrare idag. Minns inte när jag hade så torra läppar senast, om jag någonsin har haft det. Hakan och området kring munnen är så torrt och flagnar att jag inte vet hur jag ska göra. Bästa grejen hittills är att lägga en fet salva i ett tjockt lager och låta det sitta på som en ansiktsmask i flera timmar (gör detta när jag ändå bara är hemma).
 • Dag 12 (16 februari): Har märkt att jag slipper vara lika flagnig och jag masserar in rikligt med kokosolja i ansiktet på kvällen och sover med. Fortfarande hängig och slö med ryggont.
 • Dag 13 (17 februari): Har börjat få torra fläckar på armarna. Ögonen är väldigt torra och nästan konstant röda.
 • Dag 14 (18 februari): Jag är så torr idag! I ren panik smetade jag på Rosenseriens läppbalsam på alla torra ställen i ansiktet, men flagnar fortfarande.
blogger-image--1124751424

Vecka 3:
 • Dag 15 (19 februari): Huden runt munnen samt läpparna är så torra att huden vid ena mungipan sprack. Lösning för att lindra problemet blev att kleta in massor med mandel- och kokosolja på fuktat hud.
 • Dag 16 (20 februari): Torraste läpparna hittills hade jag idag. Huden på hakan börjar flagna under dagen, oavsett hur mycket jag än försöker smörja. Köpte jojobaolja idag och hoppas att den ska hjälpa mig mer. Min nuvarande hudvårdsrutin ser ut som följande: Jag tvättar ansiktet med mandelolja både i duschen eller om jag bara sköljer av ansiktet i handfatet. Efter jag har duschat eller sköljt av ansiktet sprayar jag ansiktet med en spray med aloe vera (köpt på apotek) och smörjer in huden med jojobaolja. Ska jag iväg någonstans smörjer jag därefter in huden med en färgad dagkräm från Estelle & Thild (BioHydrate All-In-One Tinted Moisturizer). Den ger en lätt SPF. Ska dock införskaffa mig ett ordentligt solskydd nu när solen har börjat titta fram mer och mer.
 • Dag 17 (21 februari): Började rodna i hela ansiktet idag. Det blev varmt till och med. Skulle jag gissa tror jag det höll i sig i max två timmar. Bifogar en bild i det här inlägget där man ser hur röd huden i ansiktet är jämfört med halsen.
 • Dag 18 (22 februari): Läget är som vanligt. Fick dock träningsvärk bara några timmar efter att jag hade tränat.
 • Dag 19 (23 februari): Köpte Locobase på apoteket, vilket visade sig vara min räddning mot spruckna mungipor och ett ansikte som se ut att falla av på grund av att det flagnar så mycket.
 • Dag 20 (24 februari): Blödde näsblod idag på kvällen. Huden på underarmarna är väldigt torr och spricker lätt. Känns som sandpapper. Locobase är det bästa mot torr hud visade det sig.
 • Dag 21 (25 februari): Läget är som vanligt. Träningsvärk, stel och ont i ryggen.
Untitled

Vecka 4:
 • Dag 22 (26 februari): Samma som vanligt, även om idag var en speciellt bra dag. Huden kändes fin. Jag har bara 3 små finnar som håller på att läka.
 • Dag 23 (27 februari): Samma som igår, fick dock en finne. Jag har väldigt väldigt torra ögon för tillfället.
 • Dag 24-28 (28 februari-3 mars): Samma som de tidigare dagarna. Är speciellt stel och har ont i ryggen då jag sitter väldigt stilla om dagarna. Använder liniment till och från på grund av den dåliga ryggen. Tydligen var linimentet för starkt, för jag har fått små blåsor. Huden är mycket känsligare än innan Isotretinoin.
Untitled

Vecka 5: Allting har varit som vanligt; torr hud, ont i ryggen, torra ögon osv. Den känsliga huden märks verkligen. Smörjer mig med SPF 50, men har ändå lyckats få färg på nästa och kinder. Den 10 mars var jag på återbesök hos hudläkaren. Blodfetterna hade ökat, så det blev ingen höjning av dosen. Måste äta mindre fett och promenera mer istället för att träna. Hudläkaren tyckte att jag hade fått bra resultat på så kort tid. Nästa återbesök är om tre månader. Nytt blodprov ska tas om en månad.
Untitled
Vecka 6: Huden är relativt oförändrad.
Untitled
Vecka 7: Huden är relativt oförändrad.
Untitled
Vecka 13: Huden är relativt oförändrad.
Vecka 15
Vecka 15: Huden har varit lite extra känslig och röd den här veckan.
Untitled
Vecka 16: Huden är relativt oförändrad.
Vecka 17
Vecka 17: Var på återbesök hos hudläkaren förra veckan. Mina blodfetter hade ökat igen, så jag fick sänka dosen till 20 mg/dag. Annars finns det inte så mycket mer att berätta än vad jag gjort de tidigare veckorna. Jag är väldigt torr bara.
Vecka 19
Vecka 19: Huden är som den brukar nu under kuren. Jag köpte dock precis ett serum från Caudalie som ska hjälpa mot mina röda ärr. Syns det någon skillnad på ärren de närmsta veckorna är det därför.
Vecka 20
Vecka 20: Huden har varit relativt oförändrad.
Untitled
Vecka 21: Huden har varit relativt oförändrad.
Untitled
Vecka 22: Torrheten går i vågor. På bilderna ovan kan man se att jag var extra torr just den dagen. Mitt värsta område är runt munnen.
Untitled
Vecka 23: Det serum från Caudalie jag har använt de senaste veckorna, som skulle hjälpa mot mina ärr, är nu slut. Jag tycker jag har märkt en skillnad och att ärren är mindre synliga, vilket känns härligt. Nu har jag börjat testa ett annat serum för att se om det också fungerar och den här gången kommer det från Eco Face. Min hud är fortfarande väldigt torr kring munnen och huden på resten av kroppen är också extra känslig. Längtar till dess att kuren är över.
Vecka 24
Vecka 24: Mina ögon är så otroligt torra att jag håller på att bli tokig. Jag har köpt OftaGel på apoteket, vilket jag tycker hjälper extra bra. Även Oxyals ögondroppar är bra, med OftaGel har mycket större effekt. Jag har dessutom torrhetsutslag på mina underarmar, oavsett hur mycket jag smörjer mig.
Vecka 25
Vecka 25: Jag har fortfarande otroligt torra ögon och ont i nedre delen av ryggen. Huden är torr som vanligt och jag blöder en del näsblod.
Vecka 26
Vecka 26: Huden har varit relativt oförändrad. Har dock lite extra torra mungipor.
Vecka 27
Vecka 27: Huden har varit relativt oförändrad.
Vecka 28
Vecka 28: Huden har varit relativt oförändrad.
Untitled
Vecka 29: Var på återbesök hos hudläkaren och hon sa att mina blodfetter har ökat igen. Varken hon eller någon av hennes kollegor hade varit med om att någon som är normalviktig hade haft så höga blodfetter med medicinen. Hon sänkte dosen till 10 mg/dag och jag ska lämna blodprov igen om två veckor.
Untitled
Vecka 30: Läget är relativt oförändrat. Är mer noga med kosten och äter i princip inget fett alls.
Untitled
Vecka 31: Blodfetterna hade blivit lägre igen, men inte tillräckligt låga för att hudläkaren vågade höja dosen. Jag äter alltså fortfarande bara 10 mg/dag. Ska lämna blodprov om en månad igen.
Untitled
Vecka 32: Läget är relativt oförändrat. Har börjat rengöra huden med olja och lägga honungsmask för att hjälpa ärren på traven.
Untitled
Vecka 33: Läget är relativt oförändrat. Rengör huden med olja och lägger ibland en honungsmask.
Untitled
Vecka 34: Läget är relativt oförändrat. Rengör huden med olja och lägger ibland en honungsmask. Dags för ytterligare ett blodprov på fredag.
Untitled
Vecka 35: Läget är relativt oförändrat. Rengör huden med olja och lägger ibland en honungsmask. Blodfetterna har gått ner ännu mer, äntligen! Nu får jag äta 10 mg varannan dag och 20 mg varannan dag.
Untitled
Vecka 36: Läget är relativt oförändrat. Smörjer in huden med mandelolja och det känns bra.
Untitled
Vecka 37: Läget är relativt oförändrat. Smörjer in huden med mandelolja och det känns bra.
Untitled
Vecka 38: Läget är relativt oförändrat. Smörjer in huden med mandelolja och det känns bra.
Untitled
Vecka 39: Läget är relativt oförändrat. Smörjer in huden med mandelolja och det känns bra.
Untitled
Vecka 40: Läget är relativt oförändrat. Rengör huden med mandelolja och återfuktar med mandelolja eller någon kräm jag har hemma.
Untitled
Vecka 41: Läget är relativt oförändrat. Jag lägger till och från en ansiktsmask med honung samt smörjer in mig med en kräm som består av sheasmör, argan- och jojobaolja (huden ser lite fet ut på bilden, med det beror på att jag precis hade smort in mig).
Untitled
Vecka 42: Läget är relativt oförändrat.
Untitled
Vecka 43: Läget är relativt oförändrat.
Untitled
Vecka 44: Läget är relativt oförändrat. Jag lämnade dock blodprov den här veckan och har även återbesök.
Untitled
Vecka 45: Mina blodfetter var helt normala igen, vilket känns skönt. Dessutom fick jag andra glada nyheter, då jag tydligen snart är klar med kuren. Jag kommer att ha ätit 7000 mg (700 tabletter) totalt. Äntligen är det snart över! Är oerhört tacksam över att jag har fått möjligheten att äta denna medicin, även om det ska bli skönt att slippa biverkningarna och således kunna leva normalt igen. På bilden kan man se att min hud är röd och irriterad igen, vilket inte är ovanligt till och från.
Untitled
Vecka 46: Läget är relativt oförändrat.
Untitled
Vecka 47: Läget är relativt oförändrat.
Untitled
Vecka 48: Huden har blivit jättetorr på grund av den plötsliga kyl som kom nu när temperaturen sjönk.
Untitled
Vecka 49: Det här är min sista vecka med Isotretinoin och som jag har längtat! Som man kan se på bilderna är min hud röd, torr och irriterad. Precis som vanligt alltså! Har extremt torra fläckar lite överallt på kroppen fastän jag smörjer mig noga. Huden gillar inte riktigt den kyla som visar sig nu under vintern.
Untitled

Sista dagen med Isotretinoin: Äntligen! Det här är mina bilder som är sista dagen jag åt tabletterna. Jag tänkte skriva ner hur huden agerar nu efter att kursen är slut också, så min resa är inte slut riktigt än.  

Jag kommer att uppdatera det här inlägget med hur huden ser ut några månader efter behandlingen var klar.
Untitled

Vecka 1 utan Isotretinoin: Huden är fortfarande väldigt torr, även om det känns lite bättre. Dessutom har mina ögon blivit mycket mindre torra. Under kuren var jag tvungen att ta ögondroppar direkt på morgonen, annars såg jag ingenting. Jag har även börjat träna lite smått (hade så ont i ryggen och lederna, samt extrem träningsvärk, under kuren och har därför inte tränat speciellt ofta). Det känns fortfarande i ryggen, men jag upplever att det har blivit en aning bättre gällande träningsvärken.

Untitled

En månad efter avslutad kur: Huden är mindre torr än innan, men fortfarande torr. Har fortfarande lite ont i kroppen till och från. Har inte fått några finnar.

Untitled

Två månader efter avslutad kur: Samma som för en månad sedan, har fortfarande inte fått några finnar.

Untitled

Tre månader efter avslutad kur: Läget är relativt oförändrat. Fortfarande har jag inte fått några finnar.

Untitled

Fyra månader efter avslutad kur: Huden är inte alls lika torr längre. Har fortfarande inte fått några finnar.

Untitled

Fem månader efter avslutad kur: Samma som tidigare månader, har fortfarande inte fått några finnar. Huden är inte alls lika irriterad längre som den tidigare har varit.

Untitled  

Sex månader efter avslutad kur: Huden blir mindre och mindre röd och irriterad. I dagsläget ser den helt normal ut skulle jag vilja påstå.

Before and after pictures of my face while eating Accutane.

Comments

 1. Så kul att följa utveckligen!
  Ska se om jag hittar någon sammanställning om hur det känns idag. Har precis fått recept och ska ta blodprover imorgon. Hoppas det går lika bra för log spm dig. Jag är dock lite orolig över norrheten och ledvärken. Men jag har fått en läppsalva på recept som ska vara väldigt bra samt hudkräm. Tycker alla borde få det med tanke på hur biverkningarna är.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du uppskattar inlägget! I januari kommer jag har varit utan Isotretinoin i ett år, så då kommer det att komma ett inlägg om det känns ett år efter avslutad kur. Kan självklart skriva ihop ett inlägg om hur det känns nu också, så här 10 månader efter avslutad kur :)

   Det kommer säkert gå jättebra för dig! Jag åkte på en hel del biverkningar, men hade gjort om resan tusen gånger om ändå. Lycka till! Det är bara att skriva en kommentar eller maila om du undrar någonting :)

   Delete
 2. Hej, fick du äta antibiotika innan du började med isotretinoin? I sådana fall, hur länge tog du det? Har själv ätit antibiotika i två månader samt smörjt med basiron och differin men utan resultat. Ska träffa en hudläkare för att kolla om det är aktuellt med isotretinoin men är lite orolig för biverkningarna.

  Några frågor om Isotretinoin....

  1. Går det att simma i klorvatten när man är så torr? Blir man torrare? Upplever själv att jag blir mycket torr redan nu av basironen.

  2. Funkar det att träna mer intensivt eller gör det alldeles för ont?

  3. Är man konstant torr och/eller blir man mindre torr i vissa perioder?

  4. Är du akne-fri även idag?

  Vet att biverkningarna kan variera från person till person men kan ändå vara skönt att höra från någon som har upplevt det.

  Många frågor på en gång men förväntar mig inte svar på alla.

  Tack i förhand för svar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, jag ska försöka svara på alla dina frågor! Jag åt Tetralysal i två omgångar och använde samtidigt Differin. Första kuren försvann finnarna, men kom tillbaka när jag slutat med Tetralysal. Andra kuren fungerade inte lika bra, vilket var anledning till att jag fick börja med Isotretinoin. Jag åt tetralysal i 3-4 månader totalt, uppdelat på två perioder.

   Det går absolut att simma i klorvatten. Man blir torrare av det dock, så mitt tips är att köpa en ekologisk olja (typ mandelolja) och använda varje gång du duschar. Smör in dig i duschen och därefter body lotion när du går ur duschen. Funkar bra och gör huden mindre torr.

   Det går helt klart att träna. jag åkte på de flesta biverkningar, inklusive muskel- och ledvärk men jag kunde träna ändå. Man kan dock få ordentligt med träningsvärk och min läkare uppmanade mig att ta det lugn om jag fick ont av träningen.

   Man är konstant torr under kuren, men torrheten blir mindre torr under sommaren då luften inte är lika torr. Smörjer man sig ordentligt är torrheten helt klart hanterbar. Jag hade gjort om resan tusen gånger om, jag är bara så glad att mina finnar är borta.

   Jag är helt acnefri idag. I slutet av januari har det gått en månad sedan jag slutade med Isotretinoin och jag har inte haft en enda finns sedan dess. Jag kommer att ta nya bilder och skriva ett inlägg när det gått ett år utan medicinen, så är du nyfiken kan du titta in i slutet av januari.

   Har du fler frågor är det bara att fråga på, antingen via kommentarerna eller maila mig på frokenminimalist@gmail.com :)

   Delete
  2. Tack för svaret! Din blogg upskattas jättemycket!

   Ska börja med isotretinoin nu efter att jag har varit fri från antibiotikan i tre veckor.

   Vet du om medicinen har effekt på acne-ärr?

   Åter igen, tack!

   Delete
  3. Säg så här: medicinen har en peelande effekt, så den har nog viss effekt på acneärr. Det blir dock ändå stor skillnad visuellt, eftersom man inte längre har några aktiva finnar. Mitt tips är (efter att du ätit klart kuren) att börja använda produkter med syra i. Dessa brukar ha fin effekt på ärr för mig. :)

   Delete
 3. Hej!
  jag har mycket finnar på mitt ansikte och tänker att börja med ISOTRETINOIN men vet inte om man kan äta det under sommaren så därför vill jag fråga dig använde du isotretinoin under sommaren? I sådana fall, fick du sola?
  Isotretinoin är fosterskadande och därför måste man inte bli gravid under behandlingen och inte heller 2-3 månader efter det men Finns det risk för fostret om man bli gravid i framtiden efter typ 3 år efter behandlingen?
  Tacksam för svaret!


  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Jag åt Isotretinoin under ett års tid, vilket innebär att jag åt tabletterna även under sommaren. Hör med din hudläkare vad hen tycker. Generellt sett är det jobbigare att äta dem på sommaren, då man inte ska utsätta huden för solning under kur. Viktigt med solskydd med andra ord om man ändå är tvungen att äta tabletterna under sommaren. Min läkare sa att jag inte fick bli gravid under kuren och inte heller två månader efter avslutad kur. Eftersom jag inte är en läkare, skulle jag råda dig att höra med din läkare vad hen säger gällande dina funderingar :)

   Delete
 4. Hej! Jag har ätit isotretinoin sen februari, alltså tre månader. Men min acne har bara blivit lite bättre, den är bra nästintill överallt förutom på hakan. På min haka har jag jättestora blöder och de går verkligen inte bort. Så fort de försvinner lite kommer tillbaks med en gång. Använde du någon kräm eller något som gjorde att din hy blev så fin? Börjar tvivla lite på om denna medicin kommer funka :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Jag använde bara krämer för att återfukta huden, ingenting för själva finnarna. Jag peelade även huden lite lätt (fastän man inte ska), för att bli av med torra flagnor. Jag vet att det tar längre tid för vissa att se resultat, så oroa dig inte för mycket. Vad har din hudläkare sagt?

   Delete
 5. Hej!

  Jag har ätit Isotretinoin i lite över en månad nu. Kan redan se förändringar i ansiktet och på bröstkorgen. Torrheten gör mig dock galen, plus att jag är sjukt solkänslig. För inte slarva det mista med spf, för då bränner jag sönder mig. Din blogg är fantastisk och jag kommer ta med mig massor med tips från den. Är jätte tacksam att jag äntligen började med kuren, men längtar destomer tills den är över!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack så hemskt mycket! Vad härligt att du redan ser skillnad i huden, minns själv hur glad jag blev när jag såg resultat. Precis som du säger är det viktigt med SPF nu när solen är framme. Jag använda solhatt under sommaren som jag åt Isotretinoin, speciellt de timmar då solen sken extra starkt. Lycka till med kuren och ta hand om dig!

   Delete
 6. TACK TACK TACK! Avslutade min kur för lite mer än en vecka sen. Tog ery-max i en månad på grund av att jag hade perioral dermatit. Och jag är såååå himla torr på alla dom ställen som du beskriver. Så himla skönt o veta att det är av medicinen. Ditt inlägg gjorde verkligen min kväll och tack för alla tips! Resultatet blev verkligen super bra och lycka till i fortsättningem :)

  ReplyDelete

Post a Comment