Hudvårdstips när man äter Isotreinoin mot acne

Någonting jag tyckte var en aning svårt under min kur med Isotretinoin var att veta vilka produkter jag skulle använda till min torra hur. Under kur är ju huden verkligen extremt torr och kan spricka. Under de första månaderna flagnade jag dessutom väldigt mycket. Jag önskar att jag redan innan visste vilka produkter som funkar bra och är tillräckligt milda för den känsliga huden jag hade. Därför skriver jag ett litet inlägg här som kanske kan hjälpa andra som ska börja med, eller redan äter, Isotretinoin.

  • Mitt första tips är att börja tvätta huden med olja. Jag använde mig av mandelolja som jag hade ståendes i duschen. Varje gång jag duschade avslutade jag duschen med att smörja in kroppen med en liten mängd olja. Det gjorde verkligen en enorm skillnad och huden kliade inte alls lika mycket.
  • När man äter Isotretinoin avråds man från att använda peelings. Jag flagnade dock så mycket att jag verkligen kände att jag behövde en. Två finns det två olika milda peelings jag använde mig av. Den ena var superenkel; jag gjorde en ansiktsmask med honung. Honung av en liten liten peelande effekt och är återfuktande, så det gillade verkligen min hud. Den andra peelingen jag använde var Papaya Peeling från Maria Åkerberg. Istället för att massera in den i huden, lade jag den som en ansiktsmask. På så vis fick den verka utan att jag irriterade huden genom att aktivt massera in en skrubb. Denna använde jag när jag flagnade som mest och den gjorde verkligen underverk. Rekommenderar den här peelingen även om man inte äter Isotretinoin, för den är verkligen underbar.
  • Nästa tips är ganska självklart; att smörja in sig ordentligt. Under kur är man olika torr på olika ställen, vilka även kan skifta under perioder. Jag försöker att enbart använda mig av ekologiska produkter gällande hudvård, men under Isotretinoinkuren var det svårt. Att smörja in extremt torra partier med sheasmör tyckte jag hjälpte bra, men när det var akut använde jag Locobase (finns på apotek) på natten samt använde Eucerin Aquaphor på läpparna under dagtid. Under sommaren, när huden inte var lika torr, kunde jag använda mitt vanliga läppbalsam. Jag brukar dock använda väldigt återfuktande läppbalsam från exempelvis Maria Åkerberg, Rosenserien, Naked Lips och Hurraw.
  • Det sista tipset är att ha tålamod. Man måste stå ut med den torra huden, även om man kan mildra den en hel del. Det tar dock tid och kan vara irriterande, men det var verkligen värt det i slutänden tycker jag.

Comments