Minimalism och relationer

  Fil 000

  När man som jag har applicerat minimalism på det fysiska i ens liv, så som att rensa hemmet på prylar, är det dags för nästa steg; att applicera minimalism på andra delar av livet. Relationer är ett typiskt exempel på detta. Det är några utgångspunkter jag har som jag tycker är viktiga för mig, vilka nämns nedan. Jag vill bara poängtera att målet med detta är att jag ska känna att mina relationer med människor är positiva, fyllda med energi istället för att kännas som energitjuvar. Jag kan ofta känna att vissa människor kan stressa mig, göra mig ledsen eller på andra vis påverka mig och mina känslor negativt. De tillför således negativitet till mig liv, vilket jag helst undviker. Livet ska vara glatt och trevligt!
  • Att rensa bland vännerna: Bland det sista min pappa sa till mig innan han dog var att man inte ska ha relationer som tynger en. Detta har jag verkligen tagit till mig och jag umgås ytterst sällan med människor som jag inte tycker om. Ibland är det svårt att undvika såklart, men i den mån jag kan umgås jag enbart men människor som ger mig energi. Det finns så många människor som jag träffat som tar energi ifrån mig, energi som jag gärna lägger på annat. Dessutom finns det en hel drös med människor som jag har stött på genom livet som gör allt ifrån att medvetet såra andra, till att ta en för givet. Jag tycker att alla människor förtjänar bättre än det och att det är viktigt att man förstår sitt värde. Det finns några typer av människor som jag rensar bort från mitt liv, vilka är dessa:
   • Personer som sprider för mycket negativitet. En sak om en vän har en negativ period i livet, det är någonting helt annat. En person som dock allra oftast är negativ är ingenting som tillför något i mitt liv.
   • Människor som jämt kritiserar andra och är avundsjuka. Detta har lite med den förra punkten att göra, men jag ser det som en enskild punkt. Jag har träffat på så många människor som jämt kritiserar andra människor, istället för att se hur de själva kan förbättra sina egna liv. Jag upplever att de personer som jag träffat som ofta kritiserar andra väldigt mycket, eller snackar skit om andra, ofta snarare verkar vara avundsjuka. Den typen av energi behöver jag verkligen inte i mitt liv.
   • Personer som slösar min tid och bara tänker på sig själva. Det kan handla om att man exempelvis har bokat in att man ska ses, men personen gång på gång ställer in. Ofta också i sista minuter, så man redan har hunnit lämna hemmet. Människor som bara tänker på sig själva upplever jag inte verkar bry sig om de slösar min tid eller liknande. Mina känslor i sammanhanget är helt irrelevanta.
   • Personer som jämt gör mig besviken. Den här punkten tycker jag är så jobbig. För jag har haft så många vänner som jag verkligen har tyckt om, men på olika sätt har gjort mig besviken. Exempelvis att de pratar illa om andra till mig, pratar illa om mig till andra, lovar saker som aldrig genomförs och liknande. Då har jag känt att det är lättare att bara släppa taget om relationen med den personen.
  • Inte köpa presenter till varandra: I de relationer jag har med människor så är det främst mina närmsta vänner och familj som denna punkt gäller. Vi ger inte varandra presenter sedan några år tillbaka. Istället kan vi ge varandra en blomma, bjuda på middag eller andra saker som inte är materiellt på samma vis. Att umgås och få tid med varandra tycker jag i sig är en fantastisk gåva, kanske till och med den värdefullaste man kan få. Ett exempel är när min pojkvän, som vet att jag inte vill ha presenter, gav mig ett presentkort på alla hjärtans dag på en valfri upplevelse. Det ledde till att vi under sommaren nu ska ägna en dag åt att göra en dagsutflykt tillsammans i Skåne, där vi ska göra en typ av hinderbana i träd tillsammans. Både aktiverande och en fantastiskt rolig upplevelse tillsammans!
  • Pick your fights: Detta gäller främst min familj och min pojkvän. Det är bara att inse, det är faktiskt inte lönt att tjafsa om minsta grej. Jag försöker verkligen låta det mesta bara få passera, oftast är det ingenting som är viktigt att påpeka ändå. Ibland är det svårt och någonting som jag aktivt behöver jobba på, men mitt mål är verkligen att bli bättre på detta.
  Hur tänker ni kring relationer?

   Comments