En sak i taget

Untitled

Vet ni vilken känsla jag menar, om jag beskriver den enligt följande:
  • Det känns som om jag har glömt någonting varje gång jag lämnar en kompis hem eller liknande.
  • Jag måste skriva upp allting noga i min kalender så att jag inte missar någonting.
  • Det finns till och från en oro över att jag har glömt att göra någonting. Var det ett samtal jag skulle ringa? Ett mail som skulle skickas? En inlämningsuppgift? 
  • Jag dubbelkollar alltid allting minst tre gånger, för att verkligen vara säker på att det är gjort. Detta trots att jag vet att det är det.
För mig är det så stress känns. När jag är stressad, vilket jag nästan bara blir om jag har för många bollar i luften, känner jag mig ofta orolig för att glömma bort saker. Anledningen är, tror jag, att det är svårt att ha koll på flera saker samtidigt. Säg att man studerar heltid eller arbetar heltid. Då har man koll på sina studier/jobb och de deadlines som kan finnas. Gör man andra saker utöver detta, exempelvis engagerar sig i föreningar, jobbar extra, studerar extra eller liknande, då blir det helt plötsligt en mängd saker man måste hålla i huvudet. Det är även anledningen till att jag inte klarar mig utan min kalender. Jag måste ha en bra överblick för att känna att jag har kontroll.

Någonting jag vill bli bättre på är att göra en sak i taget. Jag multitaskar jämt. Senaste gången jag bara hade en boll i luften minns jag inte ens. Sedan några år har jag studerat heltid på universitet. Detta har dock inte räckt, utan jag har pluggat extra, varit engagerad i föreningar och tagit mycket ansvar utöver mina studier. Visserligen tycker jag inte att det alltid är fel att ta på sig extra arbete, exempelvis studerar jag extra denna vårtermin som passerade samt nu under sommaren, för att kunna läsa klart mitt program på fem terminer istället för sex. Detta för att jag kände att jag hade kapaciteten, var intresserad av att läsa några extra kurser samt kände mig en aning understimulerad. Det är dock viktigt att dra en gräns. Jag vill inte vara den där personen som jämt har fullt upp. Mitt mål är att leva på ett sätt som gör att jag känner mig harmonisk på insidan, utan att för den delen vara rastlös och uttråkad. Det är en fin balansgång. Risken, har jag upptäckt, är att jag tar på mig extra arbete under perioder jag känner mig rastlös, och då tackar ja till mesta. Det leder vidare till att jag har högre arbetsbelastning under en längre tid, inte enbart under tiden jag känner mig understimulerad.

Så, hur har jag då tänkt att uppnå detta? Först och främst måste jag lära mig att det är okey, rent av bra, att inte göra någonting alls. Låta kroppen varva ner. För det andra tror jag att det är viktigt att klargöra vad för prioriteringar man har i sitt liv. Vad vill jag uppnå? Som jag tidigare skrev vill jag leva på ett sätt som gör att jag känner mig harmonisk. Att göra en mängd saker samtidigt är inte rätt väg att gå då. Det är detta jag ska göra; inse att det krävs att man inte jämt har saker inplanerade för att kunna känna sig harmonisk och lugn. Så är det i alla fall för mig.

Comments