Hur smidigt är det egentligen att ha en robotdammsugare?

Untitled


Jag köpte robotdammsugaren Neato XV Signature PRO, som kan ses på bilden ovan, 2014. Det var alltså tre år sedan, vilket gör att jag känner att jag kan ge den ett rättvist betyg. Tanken om att själv slippa dammsuga är antagligen väldigt lockande för många, speciellt eftersom man kan ställa in vilka tider och dagar den ska dammsuga. Detta innebär i teorin att man skulle kunna komma hem till ett rent golv efter jobbet varje dag.

Hur väl fungerar dock dammsugaren rent praktiskt? Jag tänkte göra en liten lista med saker som man bör fundera över innan man köper en robotdammsugare:
 • Den tar tid. När jag dammsuger hela min lägenhet med en vanlig dammsugare tar det ungefär sex minuter (ja, jag har tagit tid). Det tar lätt 40 minuter för den att dammsuga hela min lägenhet. 
 • Vissa möbler funkar helt enkelt inte med den. Möbler som exempelvis är lite för låga kan dammsugaren fastna under, den kan fastna på en hög tröskel, eller mellan bord- och stolsben. Det blir omständligt då den inte kan komma loss själv, utan behöver hjälp.
 • Glömmer man exempelvis en laddare till mobilen på golvet så äter dammsugare upp den. Med andra ord blir den helt söndertrasad och måste ersättas. Om detta har hänt? Svar ja.
Det finns dock självklart fördelar med att ha en robotdammsugare. Det första är att det är smidigt och att man själv slipper dammsuga, i alla fall delvis. Dammsugaren är nämligen inte helt bra på att dammsuga längs kanter och i hörn, vilket gör att man måste ta och använda en vanlig dammsugare till och från. Fastän det kan upplevas både smidigt och lyxigt att ha en självgående dammsugare så finns det nackdelar. Nackdelar som kanske också gör att priset för en sådan här dammsugare känns lite väl högt. Nu när denna dammsugare har börjat ge upp efter tre år har jag funderat på om jag ska köpa en ny efter den helt slutar fungera. Svaret blir dock tyvärr njae, då jag upplever att den faktiskt inte är värd pengarna riktigt. Det är för mycket strul. Kanske köper jag en i framtiden om jag inte längre äger möbler som den kan fastna i och liknande. Det får tiden helt enkelt utvisa.

Hur känner ni kring robotdammsugare?

Comments

 1. Vi har precis köpt en och är positivt överraskade. Den dammsuger mer noggrant än vad man ofta gör manuellt, och även om den är långsammare än än att dammsuga manuellt så hur ofta tar man sig tiden att dammsuga varje dag? Inte vi i alla fall :) Sen kanske vi har tur med möbler, enda stället den inte går under är soffan. Och så har vi inte problemet med att den äter upp kablar, men dom kanske har utvecklats på 3 år .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror absolut att de har utvecklats en del under de tre år som gått sedan jag köpte min. De är ju verkligen supersmidiga också, för visst är det skönt att ha ett nydammsuget hem varje dag. Precis som du skriver är det inte alltid man tar sig den tiden själv annars. Kanske blir det ett köp av en ny om några år för mig :)

   Delete

Post a Comment

Popular Posts