Hur hanterar man att ens partner inte är minimalist?

Untitled

Jag påbörjade min resa mot ett mer minimalistiskt liv för ett par år sedan. Något år innan dess träffade jag min nuvarande partner. Vi är inte sambos, men bor tillsammans under perioder. Han är inte minimalist. 

I början av min resa rensade jag något oerhört. Jag sålde allt från kläder till gitarrer på Tradera, och det tog upp en hel del av min tid. Att jag gjorde en stor förändring i mitt liv var således inte någonting som gick obemärkt förbi. Min pojkvän brukade skämta om att jag snart inte skulle ha någonting kvar, och jag försökte förklara för honom att det var det som delvis var målet. Att inte längre äga så mycket saker och genom detta frigöra tid och energi. Jag fick intrycket av att han tyckte att det hela var märkligt. Varför skulle man behöva göra sig av med massa saker, vad ger det egentligen? Vissa saker är dessutom bra att ha. Jag gav ganska tidigt upp på att försöka övertyga honom om min nya livsfilosofi. Istället pratade jag bara om det ibland, om alla fördelar minimalism ger mig och liknande. Men det var inte förrän han i praktiken såg vilken skillnad det gjorde, som han började förstå. Jag minns att jag berättade hur lång tid det tog mig att städa min lägenhet från topp till tå, och att han blev förvånad över hur kort tid det kunde ta. Det var som om en pollett trillade ner.

Det var då jag förstod att det enbart är genom att själv visa alla fördelar med minimalism som jag kan förstå min partner, och andra i min närhet, att förstå. När mina vänner har sett hur minimalism har påverkat mitt liv positivt, frågar de alltid hur jag gör. Egentligen är det ju inte speciellt konstigt heller. Det är ju jobbigt att behöva inse att man måste förändra någonting som kan verka väldigt stort för att själv kunna göra en personlig förändring.

När min pojkvän började studera för något år sedan så behövde han flytta. Från en lägenhet på 70 kvadratmeter till en på 25. Han började rensa i samma veva och säger nu att han verkligen uppskattar att äga mindre. Vad minimalism innebär och dess fördelar verkar helt enkelt ha gått upp för honom. Även om han inte på långa vägar är minimalist, börjat det alltmer gå upp för honom vilket fantastiskt verktyg det kan vara.

Comments

Popular Posts