Hur jag blev av med min acne

blogger-image--363688792

Untitled

Jag började få finnar i puberteten, och jag kom in i puberteten tidigt. Sedan dess har jag konstant haft finnar, bortsett från något år när jag var femton år gammal ungefär. Jag har testat allt för att bli av med finnarna. Har ni själva haft acne vet ni hur många olika konstiga saker man desperat testar för att bli av med problemet. Ingenting fungerade för mig. Jag vet inte hur mycket pengar jag har lagt på hudvårdsprodukter utan någon större framgång. Till slut blev jag dock av med acnen, även om det skulle ta mig ungefär tio år att få den hjälp som jag behövde. Därför har jag valt att skriva det här inlägget, för att andra ska få ta del av hur jag blev av med mitt problem. Visst, självklart kan man se över sin kost och liknande, men när man mår så dåligt som jag mådde av min acne så är det viktigaste att bli av med problemet. Gärna snabbt också. Jag önskar att jag hade gjort dessa steg betydligt snabbare än vad jag gjorde, för då hade jag antagligen sluppit flera år av acne.

  • Det första steget är att ta kontakt med en hudläkare. Inte en vanlig läkare på vårdcentralen, inte en hudterapeut, utan en riktig hudläkare. Gå till denne och be om hjälp. Säg som det är, som i mitt fall där jag verkligen mådde dåligt av min acne. Min hudläkare frågade mig nämligen om hur min acne fick mig att må, vilket slutade med att jag började gråta på plats. Inte speciellt kul, men det fick henne att inse allvaret i detta.
  • Du kommer antagligen att få receptbelagda salvor utskrivna först, exempelvis Duac, Differin och liknande. Testa dessa. Fungerar de inte tillfredsställande så kan det vara bra att meddela din hudläkare detta. 
  • Nästa steg brukar vara att få äta Tetralysal, som är en antibiotika mot bland annat acne. Denna fungerade ett tag för mig, men till slut kom acnen tillbaka. Jag tror att jag åt två kurer av Tetralysal innan min hudläkare valde att gå vidare till nästa, och det sista, steget.
  • Isotretinoin, som är det nya namnet på Roaccutan, är det sista steget man kan ta sett till mediciner. Den har en del biverkningar, men lider man av sin acne, så som jag gjorde, så upplevde i alla fall jag att det var värt det. Det var min läkare som föreslog Isotretinoin när Tetralysal inte längre fungerade för mig. Jag var tveksam först, då jag hört en del negativt om medicinen, men tackade ja ganska omgående ändå. För jag var så trött efter ha haft acne så pass länge.

Comments