Det min pappa ångrade på sin dödsbädd

Det här är nog det mest personliga inlägget som jag har skrivit på den här bloggen. Jag vill dock verkligen dela med mig av detta, då jag tror att det finns mycket att lära av den här historien. Den handlar om det min pappa ångrade på sin dödsbädd.

Min pappa blev sjuk för ungefär 10 år sedan. Prognosen var ganska dålig, men han blev frisk. I alla fall en tid. Några månader gick och han fick återfall i den sjukdom som senare skulle komma att ta hans liv. Den sista tiden i livet låg han inlagd och jag kommer för alltid att minnas det han ville att vi skulle ta med oss från detta. Vad han ville att vi skulle tänka på under resterande delen av våra liv.

Han sa, till mig och resten av familjen, att goda relationer ska man vårda. Man ska uppskatta och ägna tid till de relationer som man anser vara goda, och vårda dem noga. Dåliga relationer, med människor som tar för mycket energi, ska man istället avsluta. Livet är helt enkelt för kort för att ägna tid åt människor som stjäl ens tid.

Detta går självklart att applicera på mer än bara människor. Jag brukar tänka att allt och alla som tar mer energi än vad det ger, inte får vara kvar i mitt liv. En del tycker att det är svårt att avsluta relationer med människor. Jag tycker inte att det är speciellt svårt. Kanske har det att göra med att min pappas ord gjorde ett så starkt intryck på mig. 

Det som jag tycker är så intressant med detta är att man själv inte helt och hållet kan veta vad det är man eventuellt kommer att ångra när man själv ligger på dödsbädden. Därför blir jag så fascinerad över att höra om vad andra ångrar i livets slutskede. Det får mig att reflektera över vad jag själv kan göra annorlunda i mitt liv. 

Hur tänker ni kring detta? Har ni fått livsråd av någon som befinner sig i livets slutskede?

Comments

  1. Din pappa var en klok man.

    ReplyDelete
  2. Har inte fått några sådana råd men det här rådet kommer jag bära med mig. Tack.

    ReplyDelete
  3. Hört mycket liknande. Att många ångrar att de la för mycket tid på att jobba och inte spendera tid med nära och kära. Så det säger sig självt, relationer i alla former är viktigt i ens liv. Vi är trots allt "flockdjur"

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts