En vegetarisk eritreansk middag på Jebena i Stockholm

På Kungsholmen i Stockholm, nere i tunnelbanestationen vid namn Rådhuset, ligger det en eritreansk restaurang vid namn Jebena. Deras lokal är som en egen liten oas nere i en annars väldigt tråkig tunnelbana. Personalen är tillmötesgående och maten är verkligen en upplevelse.

Jag är som bekant vegetarian, men det är inget problem alls när man besöker Jebena. De har en vegetarisk meny, där de har en hel del olika rätter. Jag valde att beställa deras vegetariska beb' ainetu, vilket är en kombination av de tre rörorna allicha, hamli, shiro och timtimo. Allicha är en kombination av potatis, morötter, gröna bönor och paprika i en mild örtsås. Det är den som syns längst ner i på tallriken. Hamli är den gröna röran till vänster, och är färsk spenat som har tillagats i olja och milda örter och vitlök. Shiro tror jag är den gula röran längst upp, vilket är finmalda kikärtor i berberesås. I mitten syns timtimo, vilket är gula linser som tillagats i olja med lök.

Jag rekommenderar verkligen er att beställa en sådan här kombinationsrätt, så att man får testa på flera olika rätter. Det var första gången någonsin som jag åt eritreansk mat och då ville jag helt enkelt testa på så många olika rätter som möjligt. Har ni vägarna förbi Kungsholmen rekommenderar jag verkligen er att besöka Jebena!
Untitled

Comments