Minimalistiskt boende i Stockholm: Från 242 till 39,5 kvadratmeter

Untitled
Bild från Hagaparken i Stockholm.

Jag har fått det roliga uppdraget att få visa upp en minimalistisk lägenhet i Stockholm centrum. Boendes i denna lägenhet är ett par vänner till mig, som har gett mig förtroendet att få visa er deras hem och berätta om hur de upplevde av det var att downshifta sitt boende. 

Mycket i Stockholm handlar om status. Man ska tjäna mycket pengar, köpa mycket saker, bo stort och generellt sett spendera väldigt mycket pengar.  Mina vänner är båda högutbildade och har haft välbetalda jobb. De har själva deltagit i "jakten på lycka", genom att bland annat köpa en väldigt stor bostad. I över 15 års tid bodde de på 242 kvadratmeter i Stockholms centrum. Det är en väldigt stor yta, som de började förstå var alldeles för stor för dem.

De fann minimalismen för några år sedan och har sedan dess rensat väldigt mycket och omvärdera vad de väljer att lägga sin tid på. Att bo på 242 kvadratmeter i Stockholm insåg de inte var någonting de egentligen ville. De använde inte ens alla rum som de hade, och städningen tog mycket tid. Efter många års köande kom erbjudandet om ett förstahandskontrakt till en hyresrätt i Stockholm centrum, och de valde att tacka ja. Hyresrättslägenheten var på 39,5 kvadratmeter. Självklart funderade de över hur det skulle vara att flytta till ett så mycket mindre boende. Det var trots allt en skillnad på över 200 kvadratmeter.

Efter att beslutet hade tagits valde de att öka takten på sitt rensande. De flesta möblerna såldes och allt fler prylar fick lämna deras hem. De valde således att anamma en minimalistisk livsstil och försöka skapa ett compact living-boende i den nya lägenheten. 

Det finns flera fördelar med att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt upptäckte de. Bland annat var det bara att kontakta hyresvärden om någonting strulade. De beskriver känslan genom att säga att de känner sig fria. De behöver inte längre lägga så mycket energi och tid på sitt boende. 

De kommande dagarna kommer de att få berätta mer om sitt boende, hur de har valt att planera sin lägenhet och vilka för- och nackdelar de har upplevt gällande att flytta till ett mindre boende. Helt enkelt hur det är att bo minimalistiskt i Stockholm.

Comments