Hur hanterar man andras negativa kommentarer om ens minimalistiska hem?

Jag brukar få kommentarer om hur mitt hem ser ut. Fastän jag trivs väldigt bra, har det rent och snyggt, så får jag till och från kommentarer som har en negativ ton. Det kan handla om att människor tycker att jag har för lite saker hemma, att det är för städat eller liknande. Egentligen borde dessa kommentarer ses som komplimanger, men det är inte alltid lätt. Som minimalist borde man ju bli glad över en kommentar om att det jämt är så städat hemma hos en, eller att man äger väldigt lite saker. Men när andra människor säger sådana saker som om det vore någonting negativt, då känns det inte riktigt bra inombords.

Jag har alltid varit väldigt ordningsam. Minimalismen har blivit ett sätt för mig att underlätta ordningen. Jag brukar få kommentarer som är positiva, så som att det alltid är rent och prydligt hemma hos mig. Men vissa säger istället saker som att jag vore överdrivet pedantisk. Ibland undrar jag vad det är som gör att de känner att det är någonting som är accepterat att säga till någon. Jag är inte överdrivet pedantisk, bara för att jag gillar att ha det rent omkring mig, samtidigt som jag är minimalist och äger ganska få prylar.

Vad kan dessa kommentarer bero på? Jag vet flera bekanta till mig som initialt sagt att jag är alldeles för pedantisk, men som sedan kommenterat hur skönt det är att vara hemma hos mig. Att det känns luftigt och inte plottrigt. Så samtidigt som de själva får uppleva känslan jag får av mitt hem, friheten, så klankar de ändå ner på mina val. Det är märkligt tycker jag,

Jag väljer att hantera det på flera olika sätt, beroende på situationen. Säger någon att jag är överdrivet pedantisk så brukar jag svara att det inte är att vara "överdrivet" pedantisk, bara för att man har koll på sina saker och bara äger sådant som man använder. Påpekar någon att jag har för lite prydnadssaker, brukar jag istället säga att jag tycker det ser stökigt och plottrigt ut med för mycket prylar framme. Det finns många olika sorts kommentarer man kan få, som alla behöver hanteras på olika vis. Poängen är att jag brukar strunta i vad de säger och bara förklara varför jag exempelvis inte vill ha några prydnadssaker.

De allra flesta kommentarer jag får är dock positiva, att människor gillar mitt hem och att det känns rent och luftigt. De kommentarerna är de jag väljer att fokusera på.

Får ni negativa kommentarer om ert minimalistiska hem eller livsstil? Hur brukar ni hantera dessa i sådana fall?

Comments

 1. Det har hänt, men jag känner inte att jag behöver hantera eller försvara det. Det är bara en åsikt, inget mer än så. Däremot är det lite roligt när samma personer efter hand börjar se fördelarna med mindre prylar.

  ReplyDelete
 2. Jag förstår hur du menar. Vi har också väldigt iordningplockat hemma, med ganska få saker framme. Har även jag fått både positiva och negativa kommentarer, men övervägande positiva.

  Vi har det inte minimalistiskt i stilmässig synpunkt (alltså övervägande vitt och stramt) utan mer dova färger.

  Tänker att andra kanske får lite dåligt samvete om man har det för prydligt hemma, att de känner att de själva skulle behöva rensa och få ordning - därav de negativa kommentarerna? Men det är ett märkligt fenomen som sagt.

  Tycker också att det är svårt att hantera de negativa kommentarerna på ett sätt, eller kanske snarare att bemöta dem precis som du skriver.

  ReplyDelete

Post a Comment