Vegansk risotto med sockerärtor

Untitled

Recept på vegansk risotto med sockerärtor

Receptet ger 4 portioner (312 kcal/portion):
  • 2 schalottenlökar 
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 3 dl (285 gram) avorioris
  • 1 msk olivolja
  • 150 gram sockerärtor
  • 0,5 citron
Jag älskar risotto. Av någon anledning har jag alltid trott att det är svårt att göra risotto, men det visade sig att jag har haft väldigt fel. Risotto är någonting som är relativt enkelt att göra! Basen för mig är schalottenlök, grönsaksbuljong och avorioris. Därefter varierar jag vilken grönsak jag vill utgå ifrån, samt vilka andra smaker jag är sugen på. Jag gör risotto utan vin, då jag tycker att det inte behövs.

Jag börjar med att hacka löken och vitlöken. Det steker jag lätt i olivoljan. Samtidigt låter jag grönsaksbuljongen koka upp. Efter att löken har mjuknat har jag i det okokta avorioriset. När det blivit glansigt har jag i lite av grönsaksbuljongen i taget och låter riset absorbera buljongen mellan varven. I slutet har jag i de strimlade sockerärtorna. Det tar ungefär 20 minuter för riset att bli klart, men jag brukar smaka av med jämna mellanrum. Det ska fortfarande vara kvar en liten kärna i själva riset, annars upplevs det lätt som överkokt och mosigt. Jag serverar risotton men en liten citronklyfta som man kan pressa på, då det kan behövas för att göra rätten mer syrlig när man inte använder vin i receptet. Citron känns dessutom mycket fräschare enligt mig!

Vitamin- och mineralinnehåll per portion:
  • Vitamin A: 442 IU (cirka 19 procent av det dagliga behovet)
  • Vitamin C: 23 mg (cirka 30 procent av det dagliga behovet)
  • Vitamin K: 11 µg (cirka 12 procent av det dagliga behovet)
  • Järn: 1,6 mg (cirka 9 procent av det dagliga behovet)

Comments

Popular Posts