Att investera i utdelningsaktier

Jag har vuxit upp i ett hem där det jämt har talats väldigt mycket om aktier. Jag är barn till två ekonomer som både på ett eller annat sätt arbetat med just aktier och min mamma jobbar för tillfället som daytrader. Under ett år studerade jag även ett kandidatprogram i ekonomi som jag valde att inte slutföra, utan bytte istället till en annan utbildning. Jag har dock investerat i aktier sedan några år tillbaka och öppnade ett ISK när jag var 19 år om jag minns rätt. Min taktik har dock inte varit att investera i bra utdelningsaktier specifikt, utan istället köpa lågt och sälja högt för att öka mina tillgångar. 

Sedan ett tag tillbaka har jag läst allt mer om just att investera i utdelningsaktier. Jag har hittat flera bloggar som jag regelbundet läser och blivit allt mer intresserad. Visserligen har jag tidigare köpt på mig aktier och avvaktat till efter den kommande utdelningen för att sedan sälja aktierna med vinst. Nu senast när Telia hade utdelning har jag dock inte sålt dem, för att det för mig skulle innebära en förlust.

För delarna med att investera i aktier just för utdelningarnas skull är att man inte behöver fokusera lika mycket på att kartlägga företag, köpa när man tror att kursen är låg och ska öka, för att därefter sälja med vinst. Det kan vara en ganska tidskrävande process. Med utdelning räcker det att investera i aktier som ger en trevlig utdelning (gärna på en lägre kurs såklart), för att därefter sitta på dessa aktier och få in utdelning efter utdelning. På så sätt kan man antingen återinvestera utdelningen eller välja att leva för den.

Flera bloggar jag följer har som mål att investera tillräckligt mycket för att kunna gå i pension tidigare och leva på utdelningar. Jag tycker att det är ett intressant mål och följer dem med spänning. Detta har även gjort att jag själv funderar på att använda mig av samma taktik. Just nu sitter jag på en hel del aktier i bland annat Telia, som för mig känns som ett säkert bolag att investera i. Får ser hur jag gör framöver och om jag uppdaterar här på bloggen.

Hur tänker ni kring aktier och utdelningar? Aktiesparar ni?

Comments

 1. Jag kommer från en familj där jag TROR ingen ägt en aktie eller fond i hela sitt liv men jag själv hat ju ett stort både företagsekonomiskt och privatekonomiskt intresse. Jag har dock inte vågat mig på aktier ännu trots att jag är med i både grupper på fb och stundtals läser bloggar om det :) tycket konceptet att leva på utdelningsaktier verkar så himla spännande!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Våga! Det är inte lika svårt som det verkar :)

   Delete
 2. Än så länge sparar jag bara i fonder, men drömmer om att förstå mig på aktier. Är med i ett par grupper på fb som handlar om detta och hoppas lära mig mer. Har ingen bakgrund inom ekonomi men tycker det är väldigt intressant. Ska snart gå på min första tjänst sedan jag blev färdigutbildad (ligger många år efter då jag blev sjuk i slutet av studierna) och det gör förhoppningsvis att jag kan avsätta lite extra kronor att testa mig fram med på börsen.

  Gillar din blogg som jag just hittat till! /Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Lycka till med dina framtida aktieköp! :)

   Delete

Post a Comment