Vad är egentligen minimalism?

Untitled


Jag har fått en hel del nya läsare under de senaste veckorna och tänkte således börja presentera det här med minimalism från grunden lite mer. Först ut är vad minimalism egentligen är. Det skiljer ju sig såklart från person till person, men detta är vad det innebär för mig.

Jag skulle vilja säga att minimalism skiljer sig från person till person. För mig innebär minimalism att man enbart äger saker som kommer till användning. Inga onödiga saker stökar ner ens hem eller sinne. Genom att bara äga saker som man faktiskt använder blir livet förhoppningsvis mer harmoniskt och städat. Det är i alla fall min erfarenhet. Ju mer jag rensar och gör mig av med, desto bättre mår jag. Jag känner mig friare.

När folk frågar mig varför jag strävar efter att leva mer minimalistiskt brukar jag svara att det är svårt att stöka ner om det inte finns någonting att stöka ner med. Med detta menar jag att ju färre saker jag äger, desto mindre stökigt kan det bli. Jag sparar mycket tid på det sättet. Det går snabbare att städa, tvätthögen är alltid ganska liten, stress försvinner i samband med att Facebook och andra sociala medier rensas eller inte används alls. Den tiden är värdefull och genom ett mer minimalistiskt liv kan jag göra vad jag vill med den tiden. Jag kan tala om att jag mycket hellre läser, tränar eller umgås med familj istället för att städa och tvätta. Minimalism gör att jag kan välja själv vad jag vill göra med min tid och den känslan är fantastisk!

Kort sagt är minimalism ett verktyg för att kunna leva ett friare liv, där du själv väljer vad du vill lägga ner tid på. Minimalism erbjuder också ofta ett nytt perspektiv på livet. Genom att ta bort saker som stökar ner och stör kan man se på allting annorlunda. Det som att få glasögon; en värld som man inte visste fanns uppenbarar sig, fastän den egentligen har varit där hela tiden. Man har bara inte sett den än.

Vad innebär minimalism för er?

Comments